Verslag optreden Groningen

Redelijk vroeg in de middag weg om rond 14.00 in Groningen te zijn voor het Schotse Festival. The Clan Mac Beth Pipeband was het gelukt om een uitgebreid programma in elkaar te zetten en maar liefst 6 bands uit Noord Nederland waren van de partij alsmede diverse andere gezelschappen. Natuurlijk de Clan Mac Beth zelf,  Islander Pipes &Drums Ameland, Graham Lowlanders Leeuwarden, The Wandering Pipers Leeuwarden, Mac Dowell Hoogkerk en onze eigen Zwolse band.

 

's Middags was de briefing en het oefenen van de finale, waarna wij een uurtje een eigen ruimte toegewezen kregen om nog wat te stemmen en te oefenen. Daarna kon gegeten worden, prima verzorgd allemaal, waarna de bands naar de gymzaal vertrokken van het college om zich om te kleden en de final tuning te doen, vlak voor ieder eigen optreden.The Lowland Brigade Pipe Band zat al aardig vroeg in het programma, rond 20.15 uur. Het optreden verliep prima !

We stonden met een 13 spelers grote band en zowel qua aantal als ook in muzikaal opzicht konden we ons heel goed meten met de andere bands. Het publiek kon zeker ook de laatste set waarderen waarin de drummers het drumsaluut ten gehore brachten.Daarna was het nog even de beurt aan alle leading drummers en pipe majors om een tune te spelen  (Cockney Jocks) en vervolgens ging het programma verder. We konden tussendoor de zaal niet in, behalve tijdens de pauze. Het aantal bezoekers was namelijk : uitverkochte zaal en dan kun je er niet allemaal meer bij.

Van elkaars optredens konden we overigens weinig meemaken:  helaas viel de cameraverbinding naar de gymzaal al vrij snel weg. Maar dan kun je nog wel de tijd doorbrengen met het ontmoeten van (oude) kennissen, hapje of drankje en het kijken naar de final tuning van de bands in die zelfde gymzaal.Extra het vermelden waard: Gerben Olsder mocht zijn bandcertificaat =ontvangen: het was namelijk zijn eerste EN direct geslaagde optreden als snare drummer.

Gelijk al voor een volle zaal.......................Na enig heen weer gedrentel (programma was wat uitgelopen) was het tijd voor de finale rond 23.00 uur. Pipers en drummers stelden zich op in de zaal rondom het publiek en speelden nog enkele gezamenlijke tunes.

Een dik uur laten waren we meest omgekleed en waren de instrumenten ingepakt, zodat we weer tevreden de terugreis konden inzetten. Het zou me trouwens niet verbazen als deze gathering van Noord-nederlandse bands een vervolg krijgt. Ook een speciaal bedankje aan Sjaak, die zijn auto 2 x vol heeft gepakt met drums.  Jaap: bedankt voor de support en de foto(s) Menigeen was pas tussen 1.30 en 2.30 uur thuis. Ach, dat moet je er dan maar voor over hebben.