Lowland Brigade Pipe Band

Verslag Last Post Ceremony Ieper (België)

De Holland Massed Pipes & Drums waren deelnemer in deze herdenkingsceremonie die onder de Menenpoort werd gehouden stipt om 20.00 uur Namens onze band hadden zich ingeschreven:  Evelien en Marlinde Heutink als tenordrummers en Hans Bredenoort als snaredrummer. (aan het eind kom ik daar nog op terug). Eerst even wat achtergrondinformatie: Toen de eerste wereldoorlog was afgelopen, waren er enkele miljoenen slachtoffers te betreuren. Groot Brittanie had in totaal (voornamelijk in Belgie) tijdens veldslagen en de later onstane loopgravenoorlog , 942.135 militairen verloren.Vele begraafplaatsen in de regio getuigen daarvan, het landschap zelf draagt ook nog steeds de sporen van de omvangrijke artilleriebeschietingen en loopgravenstelsels. Ieper zelf werd destijds pratisch geheel verwoest. Niet voor niets is er een doedelzaktune die de titel draagt: Bloody Fields of Flanders. Sinds 1928 wordt elke avond stipt om 8 uur door enkele hoornblazers de last post geblazen onder de Menenpoort , de poort is een herdenkingsmonument voor bijna 55.000 Britse militairen waarvan de stoffelijke overschotten nooit zijn teruggevonden en niet begraven konden worden.

 

Terug naar zaterdagmorgen 25 oktober 2008, de bus vertrekt vanuit Zaltbommel rond 8.00 uur. Na een rit van een uur of 3 arriveren we in Ieper. De band zal bestaan uit ongeveer 30 spelers, meerderen komen later op de dag nog op eigen gelegenheid, in de bus was dus plaats voor aanhang. Na even op eigen gelegenheid te hebben rondgekeken (pas op met die verleidelijke bonbon- en chocoladewinkeltjes), stappen we weer om 14.00 in de bus voor een tour in de omgeving, uitleg over verschillende bezienswaardigheden uit de "Groote Oorlog" en bezoek aan een museum. Daarna staat het diner klaar om 17.00 uur. Het begint al wat spannend te worden. We kleden na het eten om en er wordt gestemd, het programma wordt doorgenomen en de bandopstelling. We marcheren rond 19.45 uur af richting de poort, waar het publiek samendromt. De hoornblazers spelen, er vinden toespraken plaats, kransleggingen, er zingt een koor, de pipeband speelt Amazing Grace en Highland Cathedral. Vervolgens marcheren we weer af.  De hele ceremonie neemt een klein halfuur in beslag.

Pipe major en drum major zijn dik tevreden. Tegen 22.30 uur is de bus alweer Ieper uit en gaan we  richting Zaltbommer waar we rond 00.30 uur met kleine oogjes arriveren na een hele boeiende dag. Maar nu nog even het volgende: Ik heb eerder al vermeld dat de band 30 deelnemers telde. drummajor, 19 pipers, 3 basdrummers en  5 tenordrummers. Eh, snaredrummers ?? Uiteindelijk was er 1 op de lijst overgebleven (na afzeggingen ) en wel ikzelf. Tja 1 drummer tegen 19 pipers.

Marlinde zou op tenor meegaan. Zij heeft gekozen om  LET WEL: haar eerste officiele optreden op de snare drum gelijk in een massed band te spelen !  Dat getuigt van durf. Men was erg blij met ons en we zijn uitbundig bedankt.  Het kon: 2 snaredrummers onder de akoestiek van de poort !  Of we hiermee het optreden vande massed band "gered" hebben, is misschien overdreven, pipe major en drum major staken hun lof in ieder geval niet onder stoelen of banken. Ook Evelien heeft een waardevolle bijdrage op  de tenor geleverd en we kijken terug op een lange, maar boeiende dag!

 

Agenda optredens 2020

15

Mrt

 

Als gevolg van het Covid-19 virus zijn wij genoodzaakt om tot nader bericht alle optredens te annuleren.  

Info & boekingen

 

 

 

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor een optreden bij u voor uw bedrijfsjubileum, huwelijksfeest of andere festiviteiten? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden voor een optreden van de Lowland Brigade Pipe Band. 

Lees verder